Jesień z ESPEFĄ – Nasze zdrowie w naszych rękach – ODPORNOŚĆ W SEZONIE JESIENNO-ZIMOWYM
Naturalne ekstrakty roślinne wzbogacone witaminami i składnikami mineralnymi (np. cynkiem) stanowią cenne wsparcie w prawidłowym funkcjonowaniu układu oddechowego i immunologicznego. Do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych należy ekstrakt z owoców aceroli, z kwiatów bzu czarnego, z ziela werbeny, z kwiatostanu lipy oraz wyciąg z liści brodziuszki wiechowatej. Zwykle są stosowane w produktach złożonych, wieloskładnikowych, na przykład w postaci syropu. Ekstrakt z owoców aceroli jest bogatym źródłem witaminy C, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Piśmiennictwo:
- Dorota Gajdzis-Kuls, Olga Olszowska, Karina Modrzewska, Wojciech Dymowski. Surowce roślinne jako składniki suplementów diety. Farm Pol, 2012, 68(4): 274-282.
- Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366.
- Michał Górecki, Marian Sosada, Sara Winkler. Zastosowanie kwasu L-askorbinowego we współczesnych lekach, suplementach diety i wyrobach kosmetycznych. Farm Pol, 2016, 72 (12): 773–777.
Sprawdź nasze produkty