Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Witamina C odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a jej niedostateczna podaż może przyczyniać się do obniżenia odporności oraz zwiększenia podatności na infekcje. Witamina C musi być dostarczana z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie jest w stanie jej samodzielnie wytworzyć. Bogatym źródłem witaminy C są surowe warzywa i owoce. Możemy ją również znaleźć w suplementach diety, zarówno w produktach jednoskładnikowych, jak i złożonych, np. z połączeniu z cynkiem oraz wyciągiem z owoców malin.

 

Piśmiennictwo:

  1. Michał Abendrot, Piotr Merks, Urszula Kalinowska-Lis. Opieka farmaceutyczna – witaminy i minerały, informacje niezbędne farmaceucie w prawidłowej opiece nad pacjentem. Farm Pol, 2019, 75 (9): 510–518.
  2. Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366.
  3. Michał Górecki, Marian Sosada, Sara Winkler. Zastosowanie kwasu L-askorbinowego we współczesnych lekach, suplementach diety i wyrobach kosmetycznych. Farm Pol, 2016, 72 (12): 773–777.

O produkcie

Zapraszamy do sklepu +ESPEFALABORATORY