ESPEVIT C MALINA – WITAMINA C + CYNK + MALINA – PRZYGOTOWANIE DO SEZONU JESIENNO-ZIMOWEGO
Cynk jest składnikiem mineralnym, który pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pełni wiele różnorodnych funkcji, w tym katalityczne, strukturalne oraz regulacyjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć, cynk musi być dostarczany z pożywieniem lub dodawany do codziennej diety w postaci suplementów. Wchłanianie cynku z diety wynosi około 20–40%. Dodatek witaminy C korzystnie wpływa na jego przyswajanie oraz wspomaga układ immunologiczny. Podobne działanie wykazuje wyciąg z owoców malin, który jednocześnie gwarantuje rozgrzewający efekt. Ciepły napój witaminowo-minerałowy z dodatkiem malin to idealny sposób, aby zadbać o swoją odporność oraz przygotować się chłodne i deszczowe dni.
Piśmiennictwo:
- Michał Abendrot, Piotr Merks, Urszula Kalinowska-Lis. Opieka farmaceutyczna – witaminy i minerały, informacje niezbędne farmaceucie w prawidłowej opiece nad pacjentem. Farm Pol, 2019, 75 (9): 510–518.
- Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366.
- Michał Górecki, Marian Sosada, Sara Winkler. Zastosowanie kwasu L-askorbinowego we współczesnych lekach, suplementach diety i wyrobach kosmetycznych. Farm Pol, 2016, 72 (12): 773–777.
Zapraszamy do sklepu +ESPEFALABORATORY