Jesień z ESPEFĄ – Nasze zdrowie w naszych rękach – WSPARCIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO
Szybki styl życia, przewlekły stres, niewłaściwa dieta, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu to czynniki, które mogą prowadzić do obniżenia odporności. Aby zadbać o właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego, w pierwszej kolejności należy zmienić nawyki żywieniowe. Decydując się na suplementację, warto sięgnąć po naturalne i sprawdzone produkty, bogate w ekstrakty roślinne, a także witaminy i minerały. Wśród składników, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego jest cynk oraz witamina C, zawarta między innymi w wyciągu z owoców aceroli.
Piśmiennictwo:
- Dorota Gajdzis-Kuls, Olga Olszowska, Karina Modrzewska, Wojciech Dymowski. Surowce roślinne jako składniki suplementów diety. Farm Pol, 2012, 68(4): 274-282.
- Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366.
- Michał Górecki, Marian Sosada, Sara Winkler. Zastosowanie kwasu L-askorbinowego we współczesnych lekach, suplementach diety i wyrobach kosmetycznych. Farm Pol, 2016, 72 (12): 773–777.
Sprawdź nasze produkty